Over ons

BJJ HAARLEM

Wat is Braziliaans Jiu Jitsu?

Overview

Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) deelt haar oorsprong met Judo. Bekend gemaakt door de familie Gracie is BJJ een vechtkunst met een nadruk op het grond gevecht. Waar een judo-partij ophoudt na een succesvolle worp, begint een BJJ-partij pas op het moment dat je de grond raakt. Je leert op de grond iemand immobiliseren, and hoe je naar een klem of verwurging moet toewerken om een partij te beeindigen.

Wat de sport effectief maakt is dat er veel gespard wordt tegen mensen die zich verzetten. Leden zullen vaak hun vaardigheden testen tegen trainingspartners die hen tegenwerken. Dit zorgt ervoor dat de vaardigheden zich vertalen naar competities of  zelfverdediging.

Als nieuw lid zul je waarschijnlijk moeten vergeten wat je dacht dat je wist over beweging. Je zult fantastische manieren leren om je lichaam effectief en efficient te gebruiken. Spelenderwijs ontwikkel je je core en lenigheid. Maar BJJ is niet alleen een fysieke workout, het biedt een evengrote mentale uitdaging. Leden brengen hun tijd door op zoek naar manieren om elkaar te vast te  pakken zodat ze hun wil kunnen opleggen aan de ander. Elke situatie die op die manier ontstaat is als een kleine puzzel die een beoefenaar moet oplossen.

“Wat de sport effectief maakt is dat … leden … hun vaardigheden testen tegen trainingspartners die hen tegenwerken”

Net als in Judo wordt vooruitgang in BJJ gemarkeerd met banden. Leden dragen een band om aan te geven welk niveau van begrip en vaardigheid zijn hebben in de toepassing van hun spel. Traditiegetrouw worden er vijf kleuren banden voor volwassenen worden gebruikt; wit, blauw, paars, bruin en zwart.

Wanneer je net met BJJ begint draag je de witte band om aan te geven dat je nog wegwijs aan het worden bent in de sport. Je houdt je bezig met hoe je jezelf kunt beschermen tegen houdgrepen, hoe  verwurgingen en klemmen precies werken. Je leert comfortabel worden in de meest voorkomende posities.

Je krijgt een blauwe band wanneer je voldoende gevorderd bent om iemand te verslaan die groter en sterker is dan jij. Als blauwe bander weet je hoe je effectief ledematen kunt isoleren en die kunt aanvallen met je hele lichaam. Op deze manier geef je jezelf een voordeel dat  zelfs tegenstanders die significant groter zijn dan jij kwetsbaar maakt.

Naar mate je leert om meerdere klemmen of verwurgingen aan elkaar te koppelen in aanvalslijnen dwing je je tegenstander om meerdere aanvallen achter elkaar te verdedigen. Dit is wat het betekent om een paarse band te hebben. Je bent nu een vechter die een paar stappen vooruit kan kijken en die altijd zoekt naar een manier om het gevecht te beëidingen. Als paarse bander lok je je tegenstander in de val en weet je hoe je moet vechten naar je sterke posities.

Leer je meer en meer aanvalslijnen aan elkaar koppelen en vertoon je een dieper begrip van de sport dan krijg je de bruine band. Nu kun je erop rekenen dat je naar jouw sterke posities kunt vechten om een gevecht te beëindigen. Bruine banders zijn continu gevaarlijk vanaf alle posities, en blijven aanvallen om te winnen.

Na een tijdje op bruin zul je naast de technieken waarin je specialiseert ook goed begrip hebben van alle andere aspecten van BJJ. Niet alleen kun je mensen jouw sterke posities inlokken, je kunt ook hun sterke posities tegen hen gebruiken. Dit is wanneer je je zwarte band krijgt, om meesterschap van de sport aan te geven.

Al deze aspecten van de sport onder de knie krijgen vraagt om toewijding en geduld. Gemiddeld kost het een recreatief lid ongeveer tien jaar om een zwarte band te behalen.

Geschiedenis van de sport

Braziliaans Jiu Jitsu werd populair in de vroege jaren negentig door de opkomst van The Ultimate Fighting Championships, dat we nog steeds kennen als de UFC. In deze compitie namen oorspronkelijk beoefenaars van verschillende vechtsporten het tegen elkaar op in een gevecht zonder regels om te zien welke vechtsport het best was. BJJ viel op omdat de fysiek niet indrukwekkende Royce Gracie de eerste vier tournooien won door zijn tegenstanders te verwurgen of klemmen op een manier die de wereld niet kende. Bovendien was het verrassend dat Royce vanaf zijn rug effectief was, ogenschijnlijk in een ongunstige positie.

BJJ werd al gauw erkend als een onmisbaar onderdeel in het repetoire van een complete vechter. Naar mate de sport groeide testten beoefenaars, die elkaar niet wilde slaan, hun vaardigheden tegen elkaar in BJJ-competitie. In competitie kwamen ze tegenstanders tegen die het basisspel kennen en konden vechten. Daaruit ontstond de noodzaak om aanvallen te ontwikkelen die ook zouden werken tegen vaardige tegenstanders. Competitievechters gingen al snel de mogelijkheden verkennen binnen de verschillende regelsets. Zonder de zorg om geslagen te worden waren ze vrij om te experimenteren met technieken die niet zouden werken als slagen wel toegestaan waren. Vanwege het onredelijk grote succes van deze nieuwe aanpak namen veel scholen deze al snel over. Door dit process heeft BJJ zich ontwikkeld in een andere richting dan de oorsponkelijke zelf verdediging.

Tegenwoordig beschermen de Gracies, en geaffilieerde scholen, de zelfverdedigingsaspecten van BJJ. Zij onderwijzen een stijl die zich makkelijk laat aanpassen aan het toevoegen van stoten en strappen. Deze scholen worden “old school”  genoemd, ondanks vooruitgangen in deze discipline. BJJ Haarlem was tot voor kort geaffilieerd aan Rickson Gracie, die wordt gezien als de beste van zijn familie. Rickson benadrukte het belang van een dominant spel met veel druk en kennis van zelfverdediging. Om die reden leer je bij onze school een stijl van BJJ dat makkelijk aan te passen is voor zelfverdediging, MMA, maar dat ook effectief is in moderne competitie.

Geschiedenis

Onze school werd opgericht in 2006. Oorspronkelijk maakten we gebruik van de matruimte in het toenmalige Aarts Sport aan de Frieslandlaan in Molenwijk. In het verleden was dit een succesvolle kickboksschool geweest die meerdere kampioenen had voortgebracht, maar dat was inmiddels verleden tijd. Het BJJ team begon klein. In die dagen waren de trainingen zwaar en trainden mensen vaak hard. Wat resteerde was een klein maar toegewijd team.

Leroy Soesman sloot zich in het najaar van 2010 bij het team aan. Trainen bij Aarts was prettig maar het was duidelijk dat een BJJ school runnen in de school van een ander tot financiële en organisatorische meningsverschillen leidde. Het team zou daarom kort daarop verhuizen naar een gymzaal in Parkwijk. Rond deze tijd verlieten een groot deel van de ervaren leden het team, omdat zij op zoek waren naar de modernere stijl van BJJ die in toernooien domineerde. Dit kwam aan als een klap, maar BJJ Haarlem zette door. Nelson Palaio was een van de eerste studenten die zich bij het team aansloot na deze exodus. Vanwege de onbekendheid van de sport in Nederland groeide het team aanvankelijk langzaam. Dit veranderde toen leden uit de nieuwe locatie in Amsterdam de Haarlemse matten gingen opzoeken om vaker in de week te kunnen trainen.

Een tijd lang hield deze situatie aan, maar vanaf het moment dat er meer trainingsmogelijkheden in Amsterdam beschikbaar werden was het duidelijk dat er maar een handjevol Haarlemse leden over waren. Omdat de hoofdtrainer steeds meer verantwoordelijkheden kreeg in Amsterdam kreeg Leroy de kans om als assistent coach aan de slag te gaan rond 2016. Net voordat de Corona pandemie ons land trof gaf Leroy les op vaste dagen, vaak verantwoordelijk voor beide lessen die er wekelijks in Haarlem werden aangeboden. Na de pandemie kreeg hij de kans om wat er over was van de school over te nemen. Op dit moment waren er negen betaalde leden, waarvan vier actief.

Ondanks het dalende aantal leden en onzekerheid over het runnen van een school met  zelfs ‘slechts’ een paarse band ging Leroy akkoord met de overname. Omdat hij in het verleden zo weinig enthousiasme voor de sport had gezien in Haarlem gaf hij zichzelf twee jaar om de school op poten te krijgen.

Het kostte slecht enkele weken om van vier naar dertien leden te groeien. Het koste slechts een paar maanden om dat aantal boven de twintig te krijgen. Het jonge team groeide snel en was al bijna te groot voor de ruimte in de gymzaal.

Het toeval wilde dat lokale sportschool Five21 in 2022 hun BJJ team verloor en op zoek waren naar vervanging. Meerdere bronnen bleken Leroy’s naam genoemd te hebben. Leroy was niet direct happig om de school te verhuizen. Hij had de meningsverschillen in Aarts sport nog in het geheugen. Maar Five21 gaf hem de kans om het aantal leden en trainingsmomenten uit te breiden naar eigen inzicht, dat kon hij niet laten schieten.

Het team verhuisde in September van 2022 naar Five21. De eerte maand verdubbelde het aantal leden. Leroy kon de lessen die hij nodig had om deze groep te bedienen niet meer alleen aan. Nelson sprong al snel bij als trainer. Kort daarna zou Leroy een beroep doen op Jason Steele, een zwarte bander uit America, om een les op zich te nemen. Met een team van drie coaches kon BJJ Haarlem nu bijna dagelijks trainingen aanbieden. Jason zou lesgeven bij de school tot December van 2024, waarna hij weer terug zou verhuizen naar de VS.

Dagen voor zijn vertrek heeft Jason de zwarte band toegekend aan Leroy,  twee jaar na zijn promotie naar  bruin. Recentelijk heeft het team bijval gekregen van drie nieuwe coaches, waardoor er nu dagelijks training kan worden aangeboden. Daardoor staan ook Judo en worstelen op het programma tegenwoordig. Het team heeft zichzelf toegewijd aan een professionale aanpak, met coaches die een veilige leeromgeving creëren. Met zo een rijk verleden nodigen wij jou uit om deel uit te maken van onze toekomst.